בריטניה – סקירה כללית

בריטניה חידשה וחוללה מהפכות אך משמרת בקנאות מסורות עתיקות
 
אחד הטיולים המרגשים ביותר את  שוחרי התרבות ההיסטוריה והנוף, הוא לבריטניה ואירלנד. באיים ששפתם האנגלית הפכה לחשובה ביותר לתקשורת ועסקים בעולם, שוכנים 4 עמים :אנגלים, סקוטים וולשים ואירים.

 

עמים אלו שנכבשו לאורך ההיסטוריה על ידי מגוון אויבים חיצוניים כמו קלטים, רומאים, סקסונים, ויקינגים, נורמנים ועוד, הרבו גם להתכתש בינם לבין עצמם. התוצאה מכול אלה הייתה היווצרות עמים חזקים, חדורי אמביציה ואינטליגנציה שכשהשכילו להתאחד החלו להשפיע על כל העולם אם באמצעות שליטה והנחלה תרבותית ואם על ידי שיווק של מוצרים ורעיונות שהם המציאו.

 

אנגליה הייתה האויב המר של סקוטלנד אך גם של ווילס וגם של אירלנד. במשך מאות בשנים. נערכו קרבות בהם מתו עשרות אלפי חיילים מכל צד. אוכלוסיות שלמות נבזזו נאנסו ועריהן נשרפו. פעם בצד האנגלי ופעם בצד האחר.לכל אחת מן היריבות נותר עד היום מטען תחושות המבוסס על אירועי העבר.

 

עם זאת איחוד נכפה על כל יריבה:

המלכה אליזבת ה-1 שמה קץ לשפיכות הדמים והחליטה להוריש את כתרה לג'יימס ה-6 מלך סקוטלנד שהפך לג'יימס ה-1 מלך אנגליה וסקוטלנד.הוולשים סופחו בימי אדוארד ה-1 שאף הבטיח להם כי היורש הבא יהיה נסיך שיוולד בווילס. בתרגיל מבריק הביא את אשתו ההרה אשר ילדה במבצר הענק אשר בקנרוורן תינוק שהוצג לעיני ההמונים כמימוש ההבטחה. הסיפור עם אירלנד יותר מסובך : האירים לא הסכימו להסתפח. שורה של מרידות דוכאה על ידי האנגלים באופן שגרם כמעט לנישולם מעל אדמתם. כמיליון אירים רעבו למוות וכמחצית מתושביה נאלצו לגלות ממנה. המרידה האחרונה במאה ה-20 הניבה את העצמאות המיוחלת אך רק לחלקו המרכזי והדרומי של האי בו היה רוב לקתולים. הצפון שכלל את 6 מחוזות אלסטר, עם רוב פרוטסטנטי, הסתפח לברית אנגליה סקוטלנד ווילס.

 

כל הנתונים הללו התבטאו בשמותיה של הממלכה לדורותיה.

 
"ברוכים הבאים ל…." אני מברכת את מטיילי רימון היוצאים לטיול "גרנד תור לבריטניה ואירלנד האורך 15 יום וכולל גם את סקוטלנד ווילס . בכוונה אני משתהה לרגע ושואלת : לאן הגענו בעצם ? איך קוראים למקום ?

 

אנגליה הוא שם אחד השבטים שפלשו לאי במאה ה- 5, ונבחר כשם האי, והשפה היא שפתם של האנגלים. בריטניה הגדולה הוא השם שניתן לאחר הכתרת המלך הסקוטי על 2 העמים. איחוד סופי ב-1701 הניב את השם הממלכה המאוחדת United Kingdome   ובקיצורו U.K . בימי המלכה ויקטוריה ניתן שם חדש :  הקיסרות הבריטית הגדולה שבה לא שקעה השמש לעולם. גם המלכה שודרגה ואמור מעתה : הוד מעלתה הקיסרית ויקטוריה.

 

שטחה של U.K.  הוא 243,610  קמ"ר. 80 מדינות מקדימות אותה בגודלן בעולם. מבחינת האוכלוסייה היא נמצאת במקום  22 בעולם עם כ-62 מיליון תושבים. מבחינת המצאות והשפעה היא במקום הראשון.

 

אין כמעט תחום בעולם בו לא טבעו הבריטים את חותמם ופעמים רבות הגו והמציאו אותו.התבוננות בעולם התעשייתי והמודרני של ימינו,  חושפת את שורשי הקדמה המיכון והפיתוח שמקורם באי הבריטי אותו אגב תושביו מכנים "היבשת".

 

שיתוף הפעולה בין מדענים סקוטיים ואנגליים שחקרו בקיימברידג' או באוקספורד הניב שורה מרשימה של חוקרים וממציאים:

אייזיק ניוטון – מנסח כוח המשיכה , מניח בסיס למתמטיקה החדשה לאופטיקה גיאומטרית ומכאניקה קלאסית וגם ממציא טלסקופ מחזיר אור.

ג'יימס הרגרייבס ממציא מכונת הטווייה התעשייתית.

ריצ'ארד ארקרייט מניע את המכונה בכוח המים.

תומאס ניוקמן וג'יימס וואט ממציאים את מנוע הקיטור.

קרומפטון מחבר מנוע זה למכונות הטוויה.

 

טווית הכותנה מוכפלת בכול 10 שנים לבריטים צי מצוין שמאפשר מסחר עם שווקים נרחבים. במאה ה-19 החזיקה בריטניה ב-37% מן הסחר העולמי.

 

כדי להפעיל מנועים בכוח קיטור יש צורך בפחם ומכרות עצומים נחפרים לצורך הכרייה. מרכז העשייה הוא באזור המכונה מידלנדס המשתרע מאוקספורד עד יורקשייר ובו מרבצי ברזל ופחם שהקרבה להם הביאה למהפכה התעשייתית.

 

תנאי העבודה והמחייה הביאו גם למחשבה מהפכנית ועל רקע זה נכתב ספרו המפורסם של קארל מארכס "הקפיטל"  בלונדון.

 

אברהם דרבי יוזם ייצור המוני מעפרת ברזל וכך נבנה גשר הברזל הראשון בעולם. (אותו דרבי בונה כבשנים לשימוש בפחם אבן.) אחר כך בונים ספינות ברזל בנינים עם שלד ברזל ולבסוף אפילו מצבות קבורה מברזל. בריטניה כונתה בתקופה הויקטוריאנית  בית המלאכה של העולם.

 

טראוויטק ממציא את הקטר הראשון וסטיבנסון חיבר את הקטר לקרונות נוסעים.בתחילת המאה ה-19, כאשר כל זה התרחש לא הייתה ארצנו אלא "סנג'ק" (חבל ארץ) נידח  באימפריה הטורקית. כשבריטניה מרושתת במסילות ברזל הסולטנים נחרדו מהמחשבה שיקלו על מלאכתם של זרים לתור בארצם,והגמל והחמור הם שהיוו את כוח התחבורה המרכזי.

 

הנרי רויס בונה מכונית בעלת מנוע של 2 צילינדרים וביחד עם האציל צ'ארלס רולס הם מייצרים 1,000 מכונות רולס רויס אשר נעות עד היום בכבישים.

 

המצאת האופניים שייכת לנפח הסקוטי קירקפטריק מקמילן (נסו לומר שם זה ברצף 3 פעמים) שתחילה הוסיף דוושות לסוס נדנדה . כשעלה לרכוב בעירו פקח קנס אותו בעוון "נהיגה מטורפת"
פרנק וויטל ממציא מנוע הסילון.

 

ובתחום אחר:ממציא הטלביזיה – ג'ון לוגי בירד (סקוטי שהפעיל את הטלביזיה הראשונה בלונדון), הוא גם ממציא הטלביזיה הצבעונית והמצאות נוספות הקשורות בראדאר וכן המציא את הוידאו (וגם גרבים טרמיות).

 

ואיך היינו מסתדרים בלי אנטיביוטיקה ? אלכסנדר פלמינג הוא הסקוטי הדגול שפעל בלונדון וגילה את הפניצילין. כאות כבוד הוא זכה לתואר האצולה "סר" וגם לפרס נובל. בתחום הרפואה לא נפקד מקומם של ג'וזף לסטר שהשתמש ראשון בפנול לחיטוי כלי הניתוח ואדוארד ג'נר שגילה את עקרונות החיסון.

 

אלכסנדר אחר הוא הסקוטי גראהם בל ממציא הטלפון (אלא שאת המצאתו פיתח בארה"ב.) לעומתו מרקוני ממציא הרדיו היה איטלקי אך רק באנגליה התאפשר להוציא את המצאתו לפועל.

 

הבריטים הם אלופי התחבורה. הכביש העתיק בעולם שנקרא Sweet Track causeway באנגליה נבנה בסביבות שנת 3800 לפני הספירה. אך גם את כבישי האספלט הראשונים בעולם סללו האנגלים באנגליה. בתקופת המנדט דאגה  האחרונה להביא את הקימה גם לארצנו. כבישים ראשונים מבטון או אספלט נסללו בישראל כחלופה לדרכי העפר הטורקיות.

 

השפעה רבה לבריטים על ארצנו. די שנזכיר את הלורד בלפור, ג'ונתן פטרסון (מפקד הגדודים העבריים במלחמת העולם ה-1), ואורד וינגייט. הקשר האמיץ בין נשיאנו הראשון חיים ויצמן ובין אישים משפיעים בלונדון כגון לויד ג'ורג' ווינסטון צ'רצ'יל. גם ליהודים אנגלים השפעה רבה על ארצנו : טיילתם לאחרונה לטיילת הסמוכה לנמל תל אביב ליד תחנת הכוח  רידינג ? מעתה דייקו :הלורד וחבריו שתרמו כל כך הרבה נקראו רדינג (בצירה ולא בחיריק) וכך גם עירם.על נפלאות הנדבן שקדם להם הלא הוא סר משה מונטיפיורי לא נכביר מילים. כולם כבר יודעים מהשיר והמרכבה.

 

מקום של כבוד לבריטים בתחום הכתיבה הספרותית :.שמות כמו ג'יין אוסטין, האחיות ברונטה, צ'וסר, לואיס קרול, אגאתה כריסטי, איאן פלמינג , א.א.מילן וג'י קי רולינג הם דגימה קטנה מן המבחר.

 

בריטניה היא מעצמה של תיאטרון. המחזאות, התיאטרון והקולנוע מפורסמים באיכותם : לא מדובר רק בויליאם שייקספיר , המחזאים האירים הידועים ג'ורג' ברנרד שו ואוסקר ויילד קנו את עולמם במהלך שהותם בלונדון. בתחום המשחק נודעו לתהילה לורנס אוליבייה  וג'ון גילגוד שזכו בתואר סר ,דרק ג'ייקובי וקנת בראנה ומבחר שחקניות כג'ודי דנץ ויויאן לי גווינת פלאטרו וקירה נייטלי. אפילו אליזבת טיילור הכל כך אמריקאית,  נולדה בלונדון ומבטאה האנגלי הוא שהניע את אולפני "יוניברסל" לבחור בה. ברשימה זו לא נתעלם מאודרי הפבורן הבריטית שהיטיבה לגלם את לייזה דוליטל מוכרת הפרחים מקובנט גארדן.
 

המחזמר "גברתי הנאווה" עולה מדי כמה שנים על במות לונדון לצד נכסי צאן ברזל אחרים כמו "המלך ואני" "פאנטום האופרה" יוסף וכתונת הפסים" "אחים בדם" "מאמא מיה" ועוד…הנאה מיצירתיות ומקצוענות המופגנת בבימוי הנפלא מזומנת גם למי שלא דובר אנגלית.

 

היצ'קוק  וצ'ארלי צ'אפלין, וסדרות הטלביזיה המופלאות : משפחת פורסיית, על אדונים ומשרתים, הדרך לקנדלפורד , ואחוזת דאונטאון. ביקור באנגליה באיזורים הכפריים תמיד נדמה כגזור מתוך "על גאווה ודעה קדומה" או "בעל אידיאלי" מבט אל הים מעיר זכרונות מ-"קו אונידין" רובינזון קרוזו מבוסס על דמותו של מלח סקוטי בצי הבריטי וזהו רק קורטוב מרשימה ענקית.

 

והקומדיות אוי הקומדיות – זוכרים את "מישהו מטפל בך ?" ו"המלון של פולטי" עם ג'ון קליז ו"מונטי פייטון" ו"בריאן כוכב עליון". אז לונדון כן מחכה לנו , על שלל המוזיאונים שרובם בחינם, וקולינריה שמשתדרגת בעקבות שפים עולמיים, בתי כלבו ענקיים ורחוב אוקספורד על שלל חנויותיו המתהדרות בצעקה האחרונה.

 

למרות כל נפלאות ההיסטוריה וההווה – התייר ימצא עצמו משתאה על מה שייראה בעיניו כמוזרויות אך בעיני הבריטים יתנוסס בגאווה כדגל של שמירת המסורת : הנסיעה בצד שמאל של הכביש נראית לרבים בעולם ממש אווילית, אך הבריטים יפטרו את תגובותינו בנחרה של בוז  " אנחנו נוסעים נכון כי אנחנו שמרנו על המסורת מימי האבירים שאחזו בחרבם ביד ימין…." אגב צורת נהיגה זו הנהוגה באיים (כן גם באירלנד) אינה מורידה מכמות התיירים באי – היא פשוט מנתבת את רובם לטיולים מאורגנים בהם נוהג באוטובוס נהג בריטי מיומן שנוהג בשמאל הכביש אך יושב בימין האוטובוס.

 

עבורנו התיירים נראים האנגלים כחיים בעולם הפוך בו סימון המרחק בשלטים נעשה במיילים ולא בקילומטרים, כדי למדוד הם מחשבים ביארדים בפיט ובאקרים . למזלנו בשנות השבעים שינו את שיטת הספירה לעשרונית שאם לא כן היינו נאלצים להוגיע את מוחינו בכל קניה תוך תרגום מחירים ותשלום במטבעות מהשיטה התריסריונית.

 

על השולחנות  מוגשת מלחיה עם חור אחד ופלפליה עם שלושה חורים ובמלונות יוקרה לאצילי בריטניה לא מתכוונים אפילו להחליף את הברזים שבכיור. רוצים מים קרים ? פתחו ברז ימין רוצים חמים ? ברז שמאל. רוצים פושרים ? מלאו כיור משני הברזים וכעת לעבודה : מלאו כפותיכם ושטפו. בסיפור כזה נתקלתי פעם גם באמבטיה. היה עליי להתקלח ולחפוף את הראש. לא היה מקלחון ואפילו לא לא צינור עם טוש. זמן רב ביטלתי על מילוי האמבט ועתה דמיינו איך חופפים את הראש….

 

מסורת היא מסורת ואל תתנו לרופאים לבלבל אותם עם עובדות : מאות בשנים אכלו אבותיהם מבחר מאכלים רוויי שומן וכולסטרול והנה אומה זו אינה חולנית יותר מכול אחת אחרת. הבו להם כבר בבוקר בייקון עם ביצת עין המטוגנים במחבת גדושה בשמן, הוסיפו לצלחת נקניקיה שמנמנה לביבת תפוחי אדמה (מטוגנת כמובן) ולביבה שחורה שאת מרכיביה לא אפרט אלא בטיול עצמו. אך לא די בכך : יש גם שעועית ברוטב עגבניות וטוסט. הכול חם ומהביל. רוצים איזה ירק ? לא בבית ספרנו. כאן חולטים או צולים עגבנייה בגריל.

 

בארץ בה ניתן למצוא ג'נטלמנים עוטי חליפה מכובדת ובידם מטריה במצב הכן, מתייחסים ברצינות רבה להמצאה הגדולה מכולם : בית המלוכה הבריטי. קשת הסיפורים והידיעות מאגף זה מפרנסים מאות עיתונים לא רק ב"יבשת" אלא ברוב מדינות העולם. מלכת הולנד ביאטריס עשירה לאין ערוך מהמלכה אליזבת אך מי עוסק בה בכלל ? עשרות בתי מלוכה באירופה מתנהלים בצנעה ובנחת אך מבקינגהאם מווינדזור ומ-בלמורל הכול דולף או מודלף או נחשף. לשפע המידע המוזרם ללא הרף לעיתונים מתווספים טקסים מרשימים המתקיימים לצד ארמון זה או אחר ומעניקים לתיירים חוויה של הצצה לחיי מלוכה כמו באגדות. על המלכה לא רק קוראים, אפשר לחכות לה ברחוב ( והבריטים לא נמנעים גם משינה כמה לילות בטרם הגעתה) ואם יהיה מזל נוכל לזכות בנפנוף הכפפה הלבנה. איזה כובע היא תלבש לגזירת הסרט ? למסלול המרוצים באסקוט ? איזה תכשיטים מן המבחר הנוצץ היא תבחר לקבלת הפנים בערב ? והכתר ?  

 

גם לנסיכים מקום של כבוד בהיכלי האופנה. האם יתחתנו בטוקסידו או במדים ? האם ינשאו בכנסיית סנט פול כמו צ'ארלס ודיאנה או יבכרו את "ווסטמינסטר" כמו ויליאם וקיית ?כל מחווה מצולמת, כל חידוש אופנתי מדווח ומנותח. זמן קצר אחר כך החנויות כבר מוכרות מכנסי ג'ינס "קיית מידלטון" בצבעים, או בגדי הריון סטייל הנסיכה, וכמובן כובעים. תעשיית בובות ומזכרות משלימה את התמונה והרי לכם תרומה נכבדה לכלכלה הבריטית. שווה להם אפילו לתרום מכספי המדינה לטיפוח המוסד הכל כך יקר הזה.

 

עם זאת כל אחד מהמצטרפים לחוג המלוכה חייב ללמוד את כל כללי הטקס. עליו  להיזהר בכל צעד או ניד היד ואפילו עפעף שיעשה במהלך הכתרות, נישואין, הלוויות, גזירת סרטים וכיו"ב שהעיתונאים בוחנים בקפידה. מספרים שפרצה שערורייה רק ממחווה כמעט בלתי נראית שבה סידרה נסיכה את עניבת הפרפר של אחד מקציניה. הרומן שלהם נחשף ואבוי גם הוקע ונאסר. היה זה במאה ה-20. בני משפחת המלוכה משלמים מחיר אישי יקר כדי לנשום חמצן ארמונות אך תעשיית התקשורת זוכה וגם התיירות מרוויחה.
 
 
הכותבת – סימה אבן – מדריכה ברימון טיולים.
 
 
התקשרו עכשיו
[phone-number]

צור קשר

מלא פרטים ונחזור אליכם בהקדם