המוזיאונים של הותיקן
מוזאוני הוותיקן שברומא מכילים יצירות מופת אומנותיים כמו ציורים, פסלים ועבודות אומנות אחרות שנאספו על ידי האפיפיור במשך מאות שנים. חלק מהיצירות הן ממש יצירות מופת ידועות כמו הקפלה הסיסטינית, חדרי רפאל והקתרלה של אנג'ליקו.
המוזיאונים של הוותיקן מלאים באוצרות היסטוריים ואומנותיים של האומנים הגדולים בעולם כמו: מיכאלאנג'לו, רפאל, לאונרדו דה וינצ'י ועוד..
האוספים מצויים ב 54 גלריות. גלריית התמונות מצויה בבניין משנת 1932 אשר עוצב על יד האדריכל ברתלמי והוא מקושר לקומפלקס המוזיאונים באמצעות אכסדרה אלגנטית.
המוזיאון האתנולוגי הנוצרי מכיל אוסף של יצירות אומנות וממצאים ארכיאולוגים שהיו בעבר בארמון הלתאראני. היצירות התווספו למוזיאון ב 1973.
יצירות האומנות שבמוזיאונים שינו את פני האמנות המערבית.
המוזיאונים של הוותיקן שברומא פתוחים בדרך כלל לקהל הרחב בכל ימות השבוע מהבוקר ועד שעות הצהריים (בקיץ). הכניסה היא בחינם בכל יום ראשון אחרון בחודש.
אז מה אפשר לראות במוזיאונים של הותיקן?
הפינקוטקה
הפינקוטקה היא גלריה המציגה אוסף מרשים של ציורים מאת כמה מהאמנים המפורסמים בהיסטוריה. המבקרים יכולים להתפעל מיצירותיהם של רפאל, לאונרדו דה וינצ'י וקרב אגיו, בין היתר.
"ההשתנות" ו"מדונה די פוליגנו" של רפאל, כמו גם "סנט ג'רום במדבר" הלא גמור של לאונרדו, הן יצירות מופת המשקפות את הגאונות האמנותית של תקופת הרנסנס.
המוזיאון המצרי
המוזיאון המצרי מציע הצצה מרתקת לציוויליזציה העתיקה של מצרים.
הוא מכיל מומיות, סרקופגים וחגיגות שונות המשתרעות על פני אלפי שנים. אוסף זה כולל ארונות קבורה מעוטרים להפליא, פסלי אלוהויות וחפצים יומיומיים המספקים תובנה על חייהם ואמונותיהם של המצרים הקדמונים. מאמציו של המוזיאון לשמר חפצים אלה מבטיחים שההיסטוריה והתרבות העשירות של מצרים יישארו נגישות לדורות הבאים.
המוזיאון האטרוסקי
המוזיאון האטרוסקי מוקדש לממצאים הארכיאולוגיים מהציוויליזציה האטרוסקית, שקדמה לאימפריה הרומית. אוסף זה כולל כלי חרס, תכשיטים וכלי עבודה ששופכים אור על חיי היומיום וההישגים האמנותיים של האטרוסקים. חפצים בולטים כוללים את "הסרקופג של בני הזוג", פסל קבורה מעוצב להפליא הממחיש את גישתם הייחודית של האטרוסקים לאמנות ולפרקטיקות קבורה.
גלריית המפות
גלריית המפות היא פינוק ויזואלי לכל מי שמתעניין בקרטוגרפיה והיסטוריה. מסדרון ארוך זה מעוטר בפרסקאות של מפות עתיקות, המתארות את העולם כפי שהיה ידוע במאה ה-16. מפות אלו הן לא רק יצירות מופת אמנותיות, אלא גם מסמכים היסטוריים יקרי ערך שחושפים כיצד אנשים הבינו את הגיאוגרפיה באותה תקופה. התיאורים המפורטים של אזורים שונים בגלריה מדגישים את ההתקדמות בטכניקות מיפוי וידע גיאוגרפי.
הקפלה הסיסטינית
הקפלה הסיסטינית קרויה על שם דלה רוברה, שהחליט שצריך לבנות חדר היכן שהקפלה מגנה עמדה בעבר. ה"קפלה מאגנה" היתה היכל מימי הביניים שישמש להתכנסויות. ההיכל הכיל כ 200 אנשים. הקפלה הסיסטינית נבנתה למשפחת מדיצ'י, בשל העוינות ששררה בין שליטי פירנצה והאפיפיור למוחמד שליט טורקיה, שבאותו זמן איים על החוף המערבי של איטליה.
הבניה של הקפלה החלה ב 1475 והסתיימה ב 1483. הקפלה עברה שינויים והרחבות עם השנים. האמנים שעבדו בקפלה הם: בוטצ'לי, קוסימו, רוסלי, סיגנורלי וכמובן מיכאלאנג'לו שצייר את הפרסקאות המרהיבות.
חדרי רפאל
"חדרי הוותיקן" הרומיים היו למעשה דירות של האפיפיור יוליוס השני, אשר לא רצה לגור בחדרים ששימשו את קודמו בתפקיד ולכן עבר לקומה מעל. ציירים מפורסמים כמו רפאל צירו את החדרים הללו לפי סדר כרונולוגי של אירועי עבר.
אחרי שעוברים את כל שדרת ההליכה במוזאון הוותיקן שברומא ורואים את כל החדרים, הפסלים ואוצרות האומנות המרובים, מגיעים לכיכר הגדולה בה מתכנסים מאמינים. הכניסה לכיכר היא מארבעה שערים והיא משמשת להתכנסויות ולנאומים של האפיפיור.
מוזיאון הוותיקן, שהוקם בתחילת המאה ה-16, הפך לאחת המוסדות התרבותיים החשובים בעולם. המוזיאון נוסד על ידי האפיפיור יוליוס השני, ומטרתו העיקרית הייתה לשמר את אוסף האמנות והעתיקות העצום שנצבר על ידי הכנסייה הקתולית. במהלך המאות, אפיפיורים נוספים הרחיבו והעשירו את האוספים, והפכו אותו למאגר אוצרות היסטוריים ואמנותיים יקרי ערך.
הקשר של המוזיאון לוותיקן הוא מהותי, והוא משמש כשומר המורשת התרבותית של הכנסייה הקתולית. האוספים שלו לא רק מדגישים את ההישגים האמנותיים של תקופות שונות, אלא גם משקפים את המסע ההיסטורי והרוחני של הכנסייה. קשר זה מדגיש את תפקידו של המוזיאון בחינוך הציבור אודות השפעתה של הכנסייה על האמנות והתרבות לאורך ההיסטוריה.
כמוקד תיירותי מרכזי, מוזיאון הוותיקן משפיע באופן משמעותי על הכלכלה המקומית. הוא מושך מיליוני מבקרים מדי שנה, ותורם לתעשיית התיירות של רומא. זרם המבקרים תומך בעסקים מקומיים, החל ממלונות ומסעדות ועד מפעילי טיולים, ומדגיש את חשיבותו הכלכלית של המוזיאון לעיר.
מוזיאון הוותיקן ניצב בפני מספר אתגרים משמעותיים בפעילותו. דאגה מרכזית אחת היא שימור אוסף יצירות האמנות העצום שלו. אופיים העדין של יצירות רבות, כמו ציורי הקיר של מיכלאנג'לו בקפלה הסיסטינית, דורש ניטור ותחזוקה מתמדת על מנת למנוע הידרדרות. אתגר מרכזי נוסף הוא ניהול מספר המבקרים הרב. המוזיאון מושך אליו מיליוני מבקרים מדי שנה, מה שעלול להכביד על התשתיות ולפגוע בחוויית המבקר. הבטחת נגישות המוזיאון לאנשים עם מוגבלויות היא גם נושא קריטי. למרות המאמצים לשפר את הנגישות, הניווט במרחב כה עצום והיסטורי יכול להיות קשה עבור מבקרים מסוימים (אודיצ'ה ואחרים, 2023). איזון האתגרים הללו תוך שמירה על שלמות המוזיאון ומסירת חוויה מעשירה לכל המבקרים נותר משימה מורכבת עבור הנהלת המוזיאון.